HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Uzun Süre Kullanılmayan Araçlar İçin Öneriler

12-11-2020 15:49
Uzun Süre Kullanılmayan Araçlar İçin Öneriler

Uzun Süre Kullanılmayan Araçlar İçin Öneriler

Karantina sürecinde araçlarımızı uzun süre kullanamadığımız dönemler oldu. Uzun süre kullanılmayan araçlarda bazı sorunlar oluşabiliyor. Bu problemlerin önüne geçmek için bazı önerilerimiz olacak.

Uzun Süre Kullanılmayan Araçlarda Oluşan Sorunlar

Uzun süre kullanılmayan araçlarda yaşanan bazı sorunları gözlemledik. En sık rastlanan sorunlar şöyle; - Akü boşalması - Teknik arızalar çıkaran tozlanmalar - Lastiklerde oluşan sorunla - Koku sorunları - Neme bağlı haşerelenme sorunları - Oto yedek parçalarda yağın mumlaşması - Sübaplarda sıkışma

Lastiklerin Yerle Sürekli Teması Kesilmeli

Uzun süre park halinde bekletilen aracın aynı noktalarda yere temas ediyor olması sıkıntıya neden olacaktır. Oto lastiklerin omurgasında deformasyona neden olan bu durum, zamanla oto lastiklerin ilk günkü kalitesini kaybetmesini sağlayacaktır. Teknik olarak duruş izi denilen bu durumun önüne geçebilmek için aracın zaman zaman yerinin değiştirilmesi gerekiyor. Ya da en iyi yöntem olarak aracın yerle temasını tamamen kesen araç takozları kullanılmalıdır. Böylece ister kapalı alanda ister açık alanda olsun bekletilen araçların lastikleri korunacaktır. Eğer takoz kullanılmıyorsa aracın 5 günde bir yerinin değiştirilmesi önerilmektedir. Bununla birlikte yerde tekerleklere zarar verecek kum zemin, su birikintisi gibi faktörlere de ayrıca dikkat edilmelidir.

Akü Başlıkları Çıkartılmalı

Akü Başlıkları Çıkartılmalı Otomobillerin elektrik aksamları akü ile çalışmaktadır. Ortalama 10-15 gün boyunca çalıştırılmayan otomobillerde en sık yaşanan sorunların başında akü boşalması gelir. Akü biter ve marş motorunun aracı çalıştırmaya gücü yetmez. Bu durumun önüne geçebilmek için yapılması gereken iki farklı uygulama vardır; -Eğer imkan varsa aracı en geç haftada bir yaklaşık 10 dakika kadar çalıştırmak. Bunun için aracı hareket ettirmek şart değil. Olduğu yerde 10-15 dakika kadar otomobilini çalışır pozisyonda tutmak akü boşalmasının önüne geçecektir. -Akü başlıklarını çıkarmak yani akü ile aracın irtibatını kesmek. Şarj dinamosu tarafından şarj edilen akü, uzun süre kullanılmayan otomobillerde tamamen boşalmaktadır. Bu durumda da akü takviyesi yapılmalıdır.

El Freni Çekik Pozisyonda Bırakılmamalı

Aracın güvenliği için kullanılan el freni, uzun süre kullanılmayan otomobillerde çekik pozisyonda bırakılınca eski formunu kaybetmektedir. Fren telinde meydana gelen paslanma telin spirale yapışmasına neden oluyor. Bu durumun önüne geçmek için uzun süre park halinde bekletilen aracın el frenini çekik bırakmamak gerekiyor. Buna havanın nemine bağlı oluşan oksitlenme de eklenince el freninde performans kaybı yaşanabiliyor. Bu da güvenli bir sürüş için risk teşkil ediyor. Elektronik yani tuşlu el freni olan otomobillerde yaygın olarak ortaya çıkan bu sorun araç yürütülmeye başlandığında hasar oluşturmaktadır.

Aracın Hava Ve Güneş Işığı İle Teması Kesilmeli

Özellikle bahar mevsimiyle güneşin yüzünü göstermesi araçların boyasında lekelere neden oluyor. Kapalı garajlarda bu sorun bir nebze olsun ortadan kalkarken, açık otopark ya da garajlarda bekleyen otomobillerde güneş lekeleri oluşmaktadır. Ayrıca havadaki nem oksitlenme yaparak boya, cila ve polish kısımlara zarar veriyor. Aracın en dikkat çekici kısımlarında meydana gelen bu sorunlar görsel olarak araç sahibini rahatsız etmektedir. Nikelajlı kısımlarına kalın yağ sürüp, hava ile temasını önlemekte yarar var. Bunun yanında araç, üzerinde biriken toz ve istenmeyen kirlerden arındırılmalıdır. Düzenli olarak yıkatılması öneriliyor. Bu sayede aracın boyasında maksimum koruma sağlanabilir.

Konsol ve Cam Lastiklerinin Çatlaması Önlenmeli

Kuru hava ve güneşle doğrudan temas halinde olan konsolda zamanla çatlama meydana gelebilir. Özelikle karantina boyunca sabit bir yerde tutulan araçlarda görülen bu çatlamalar konsol dışında cam lastiklerinde de yaşanabiliyor. Hem güneş ışığı hem de kuru hava bu plastik kısımlar üzerinde kuruma ve çatlamaya neden oluyor. Bunun önüne geçebilmek için aracı kapalı bir garajda bekletmekte yarar var. Eğer kapalı garaj imkanı yoka en azından konsol, direksiyon ve cam lastiklerinin kurumasını önlemek gerekiyor. Bunun içinde deri koruyucu spreyler ya da gliserinden faydalanmak mümkündür.

Kötü Kokuların Oluşmaması için Dikkat Edilmeli

Çoğu araç sahibi karantina boyunca araçlarını kullanamamaktadır. Özel araçların garajlarda veya park alanlarında bekletildiği bu günlerde araçları korumakta son derece önemlidir. Karantina sonrasında eskisi gibi kullanılacak olan araçların bu süreçte iyi muhafaza edilmesi hem ek masrafların çıkmasına engel olur hem de aracın ömrünü artırır. Bu konuda alınacak önlemlerden biri de uzun süre kapalı kalan araçta kötü kokuların oluşmasının önüne geçmektir. Bu süre zarfında havasız kalacak olan aracın mobilya ve iç aksamının kuru kaldığına emin olmak gerekiyor. Aksi taktirde istenmeyen kokular ve çürümler kaçınılmazdır. Eğer her ihtimale karşı bu sorunun önüne geçmek istenirse güneşli ve esintili havalarda camlarını ya da kapılarını açmak suretiyle aracı havalandırmak mümkündür.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.