HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Periyodik Bakım Neden Önemlidir?

04-11-2020 11:40
Periyodik Bakım Neden Önemlidir?

PERİYODİK BAKIM NEDEN ÖNEMLİDİR

Otomobillerin ve diğer motorlu taşıtların belirli aralıklarla kontrolünün yapılmasına, ayar ve değiştirme işlemlerinin gerçekleştirilmesine periyodik bakım denir. Düzenli bakımın düzenli olarak yaptırılması aracın performansını büyük oranda etkiler. Tıpkı bir insanın düzenli doktor kontrolüne gitmesi gibi araçların da düzenli bakımdan geçmesi aracın ömrünü etkileyen faktörler arasında yer alır. Aracın aksamıyla alakalı detayların gözden geçirildiği düzenli bakım sürecinde araçta oluşabilecek hasarların da erkenden önüne geçilir. Ayrıca düzenli bakım sayesinde aracın kullanım rahatlığı artar ve araç keyifli, güvenli bir sürüş sağlar. Peki araç bakımında neler değişir? Düzenli bakım neleri kapsar?

Akü ve Buji Kontrolü

Aracın harekete geçmesini sağlayan, motora akımı gönderen ve enerji depolayan akü, araç için hayati önem taşır. Akünün bağlantı kabloları, elektrolit seviyeleri ve kutup başlarının temizliği yapıldığı takdirde akü ile alakalı sorunların da önüne geçilir. Yolculuk esnasında büyük problemler yaşatabilecek akü için düzenli bakımları yaptırmak bu yüzden önemlidir. Bujiler, benzinin kullanıldığı araçlarda yakıt ve hava karışımını ateşlemeye yarar. Bujiler vasıtası ile gerçekleşen bu olay, aracın hareketi için hayati önem taşıdığından bujilerin kontrollerinin düzenli yapılması gerekir. Gerekli görüldüğü durumlarda değiştirilmesi ile yetersiz ateşleme sonucu ortaya çıkan tekleme probleminin de önüne geçilir.

Filtre Bakımı

Araç çalışırken parçalar arasında sürtünme ve aşınma oluşabilir. Motor yağı ise oluşturduğu yağ filmi ile bu aşınmaların önüne geçer, motorun parçalarını temizler. Araçtaki motor yağı seviyesinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve bu yağın ortalama yılda bir kez değiştirilmesi gerekir. Böylece olası aşınma ve sürtünmelerin önüne geçilir.Yağ filtresi ise bu motor yağını süzerek kanallara akışına yardımcı olur. Motor yağı değiştirilse de yağ filtresi değiştirilmediği sürece tıkanmalar oluşur. Bu yüzden yağ filtresinin zamanında değiştirilmesi ve bakımının da düzenli olarak yapılması gerekir. Adından da anlaşılacağı üzere hava filtresi tozları filtreden geçirmeyerek motora temiz hava girmesini sağlar. Hava filtresinin tıkanması sonucu oluşabilecek problemlerin önüne geçmek için ise düzenli bakım yaptırmak oldukça önemlidir. Aracın yakıtındaki zararlı ve yabancı maddeleri eleyerek yakıtın yakıt pompasına temiz ulaşmasını sağlayan yakıt filtresi de araçta yakıt tasarrufu ve olası çekiş problemlerinin önüne geçmek için zamanında değişmelidir. Aracın yürür aksamı haricinde klima ve havalandırma sistemleri de sürüş kalitesi açısından önemlidir. Bu yüzden araçta bulunan polen filtreleri de düzenli bakım esnasında kontrol edilir, gerekliyse değişir

Lastik ve Fren Bakımı

Emniyetli ve konforlu bir sürüş için düzenli bakımının yapılması gereken parçaların başında lastikler yer alır. Lastiklerin yalnızca havasının değil balansının, ön düzen ayarlarının ve basıncının kontrolü de düzenli bakım esnasında yapılır. Ayrıca nitrojen dolumu, aşınma ve hasar ile alakalı kontroller, lastiğin sibop kapakları da mutlaka yapılmalıdır. Emniyetli ve konforlu sürüşün bir diğer önemli ayağını ise frenlerin düzenli bakımı oluşturur. Fren sisteminin düzenli olarak kontrol edilmesi can ve mal kaybına neden olabilecek kazaların da önüne geçer. Ön ve arka fren balataları, fren hortumları ve hidroliği gibi aksamların düzenli bakımı keyifli ve güvenli bir sürüş sağlar. Trafikte diğer araçların seni, senin de diğer araçları ve yolu rahatça görebilmen için far ve aydınlatma bakımları da düzenli bakım esnasında yapılır. Aracı güvenle kullanmak, kendini ve sevdiklerini korumak için düzenli bakımı yaptırmayı unutmamalısın. Aracının düzenli bakımını deneyimli servis danışmanlarına emanet etmek istersen bakım kontrolleri için Parcabayisi.com’dan hizmet satın alabilirsin. Bakım hizmetleri tamamlandığında ise aracını vale hizmeti ile teslim alabilirsin.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.