HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Oto Yedek Parça - Motor Aksamı Parça Çeşitleri

05-10-2020 13:56
Oto Yedek Parça - Motor Aksamı Parça Çeşitleri

Oto Yedek Parça Nedir? Motor Aksanı Yedek Parça Çeşitleri Nelerdir?

Araç üreticilerinin çeşitli parça üreticilerine, belirli kalite çerçevesinde üretimini yaptırdığı, kendi ürün numarası olan, orjinal ambalajlı paketlerde satılan parçalara orjinal yedek parça denir. Yedek parça OEM (Original Equipment Manufacturer) ve Muadili olmak üzere ikiye ayrılır: OEM (Original Equipment Manufacturer): Otomobil üreticileri; araç üretiminde montajda kullanırken tercih ettikleri, kalitesine güvendikleri belli başlı markalar vardır. Bu tedarikçi markalar otomobil üretimi dışındaki ürettiği parçaları kendi kutu ve ambalajlarında piyasaya sunmaktadır. Bu şekilde satışı yapılan oto yedek parça ürünlerine OEM ürün denir.

Motor Aksamı Oto Yedek Parçaları

Motor Bloğu

Alüminyum ve demirden imal edilir.Silindirleri tutar ayrıca motoru soğutma ve yağlama görevlerini üstlenir.Bunun için yağ ve su akış kanalları vardır.Silindir dizilişleri sıra tipi,V tipi,boksör tipi,yıldız tipi,Wankel tipi şeklindedir.

Suboplar

Subap bir yay yardımı ile gergin tutularak silindirlerin içine hava ve yakıt karışımının giriş çıkışlarını kontrol eder.

Turbo Motor

Turbo motorun daha fazla güç ve tork üretebilmesi için çalışan bir sistemdir.Yüksek hacimdeki havayı emerek silindirlere yollar.

Külbütör

İçten yanmalı motorlarda subapların açılıp kapanmasını sağlar.

Motor Yatakları

Motorda dönen parçalarda aşınmayı ve aşırı ısınmayı önlemek için vardır.Motor içerisinde krank ve blok arasında bulunan yataklara ana yatak,piston kolu ve krank arasında bulunan yataklara kol yatağı denir.

Eksantrik Mili

Eksantrik mili bir diğer adıyla Kam milidir.Gücünü triger kayışı ve zincirden alan eksantrik mili egzoz subaplarını ve emme subaplarını zamanında açılıp kapanmasını sağlar.

Gaz Kelebeği

Benzinli araçlarda motora giren havanın miktarını ayarlayarak emme manifolduna yönlendirir.

Krank Mili

Krank mili pistondan aldığı gücü dairesel güce çevirerek volana iletir volandan şanzımana giden güç aracı hareket ettirir.Bu da onu araçtaki tüm gücün merkezi yapar.

Pistonlar

İçten yanmalı motorlarda benzin,mazot ve lpg gibi yakıtların enerjisini mekanik enerjiye çevirerek krank milini dönderir.

Bu yazımızda sizlere motor aksamlı oto yedek parça çeşitleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Bir önceki yazımız olan "oto yedek parça alırken nelere dikkat etmeliyiz" başlıklı yazımızı okuyabilir ve oto yedek parçaları hakkında daha detaylı bilgiye erişebilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.