HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Araç Motoru

07-10-2020 15:21
Araç Motoru

ARAÇ MOTORU

Motor ısı enerjisini mekanik enerjiye çevirmeye yarayan bir makinedir. Motorlar kendi içinde ikiye ayrılır:

1- DIŞTAN YANMALI MOTORLAR:

Yanma odası dışarıda olduğu için yanma odası denir

2- İÇTEN YANMALI MOTOR:

Günümüzde kullanılan içine yakıt hava karışımını alıp yakarak kendi içinde yanma odasında oluşan ısı enerjisiyle çalışan motorlardır. Yaktıkları yakıtlara göre ikiye ayrılır:

Benzinli Motor:

Kullandığı yakıt benzin olup yakıt ve hava karışımının buharlaşması ve bujinin ateşlemesi ile ısı enerjisini mekanik enerjiye çevirir. Buradaki dizel ile farkları benzinli motorun yakıtını karbüratör adı verilen parça ayarlar. Benzinli motorun 4 çevrim zamanı vardır Bu çevrim 1876 yılında Alman mühendis Nikolaus Otto tarafından bulunmuştur. Bu 4 çevrim şöyledir: 1- EMME: Karbüratörden gelen yakıt ve hava karışımının emme subapının açılması ile silindirin içine çekilmesi. 2- SIKIŞTIRMA: Piston yukarı çıkarak yakıt ve hava karışımını sıkıştırır 3- ATEŞLEME: Sıkışan yakıt ve hava karışımı ısınıp buji yardımı ile ateşlenir tam bu esnada hareket gücü ortaya çıkar. 4- EGZOZ: Yanma sonucu oluşan gazlar egzoz subapı yardımı ile dışarı atılır ve bir çevrim tamamlanarak yeni bir çevrim başlar.

Dizel Motor:

Silindirin içine alınan hava sıkıştırılarak yüksek basınç ve sıcaklığa ulaşır ve enjektör yardımı ile içine mazot püskürtülerek ateşlenir ve hareket gücünü ortaya çıkarır. Benzinli ile arasındaki fark ateşleme için bujiye yakıt hava karışımının ayarlanması için karbüratöre ihtiyaç duyulmaz. Hareket gücünü oluşturması için 4 çevrime ihtiyacı vardır. Bu 4 çevrim şöyledir:
  • 1- EMME: Silindirin içine hava alınır.
  • 2- SIKIŞTIRMA: İçeri alınan havaya sıkıştırılarak hava basıncını ve ısısını yükseltir
  • 3- ATEŞLEME: Motor içerisinde sıkışmış havaya enjektör yardımı ile yakıt püskürtülerek ateşlenir
  • 4- EGZOZ: Yanan hava ve yakıtın kalan gazı emme subapın açılması ile dışarı atılarak yeni bir çevrimin başlangıcı yapılır.

Bu yazımızda sizlere motorlarla ilgili teknik bilgiler paylaştık. Bir önceki yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Motor aksamı kategorisini inceleyebilir ve motor parçalarının fiyatlarını inceleyebilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.